Pastorale column | Tijd om te horen, te zien, en te vertrouwen

27 februari 2022

Tijd om te horen, te zien, en te vertrouwen

Als het er om gaat duidelijk te maken dat we iets begrijpen, gebruiken we vaak beelden die nauw verbonden zijn met onze zintuigen. We worden geactiveerd door iets wat we horen. We zien hoe de wereld er volgens ons uit zou moeten zien. We vertrouwen erop dat anderen bij dezelfde soort geluiden de oren spitsen en hopen dat zij zien wat wij zien: het moet anders; een nieuwe tijd breekt aan!

Helaas blijkt de werkelijkheid een stuk weerbarstiger. Soms is ons gehoor minder nauwkeurig omdat er allerlei bijgeluiden zijn die afleiden van wat aanvankelijk onze aandacht vroeg. Soms is de ene persoon één en al aandacht bij bepaalde geluiden, en reageren anderen nauwelijks of onverschillig. Als het om ‘zien hoe de toekomst er uit zal moeten zien’ gaat, zijn er geregeld luidruchtige profeten in media en politiek die vooral snelle oplossingen in het vizier willen hebben. Als het om een scherpe blik gaat, blijken soms mensen uit onverwachte hoek bijzonder getalenteerd te zijn. Maar als het om vertrouwen gaat, blijkt geregeld dat zowel scherpe zieners als fijngevoelige toehoorders met lege handen kunnen staan.

Vertrouwen moet groeien en kan niet worden gekocht of afgedwongen. Vertrouwen kan wel worden ondersteund door te horen en te zien. Maar wat, als anderen andere geluiden horen dan jezelf, of zaken anders zien? Is het mogelijk om te vertrouwen op de oren en de ogen van anderen? Het zou ons in ieder geval zeer afhankelijk maken van de goede wil van anderen. Dat soort afhankelijkheid maakt ons onzeker. Is het dan een idee om toch maar ‘ieder voor zich’ de ideale wereld te dromen en het daarbij te laten?

Bekende beelden uit het evangelie, zoals ‘de andere wang’, de barmhartige Samaritaan, het zachte juk en de lichte last, sturen de richting van onze verbeelding over de nieuwe wereld die er zal komen: geen onnodige afstand en mensen die elkaars visioenen respecteren. De hoofdfiguur van onze evangelisten, Jezus van Nazareth, vraagt nogal wat van zijn volgelingen. Geen wonder dus, dat er geregeld misverstanden zijn over zijn woorden en zijn daden. Echter, Hij lijkt vooral oog en oor te willen hebben voor vertrouwen dat maar in kleine beetjes kan worden waargenomen en gewaardeerd.

In de afgelopen twee jaren is veel van ons leven veranderd, en is ons vertrouwen op de proef gesteld. Afhankelijk van hoe we in onze samenleving zijn ingebed, luisteren we naar de tekenen van de tijd die onze aandacht vragen: klimaat, rechtvaardigheid en vrede, maar ook de tekenen van hoop of wanhoop die er zijn rondom ons eigen persoonlijke leven in de toekomst. Kunnen we van anderen verwachten dat zij precies zo gaan horen, zien en vertrouwen als wijzelf zien? Of lijkt het visioen van Jezus over ‘de andere wang’, de barmhartige Samaritaan een zware last te kunnen worden in een samenleving die om controle en protocollen vraagt?

Het is duidelijk dat de held uit onze evangeliën geen eenvoudige boodschap geeft om te verkondigen. Een gemakkelijke reis wordt dan ook niet gegarandeerd: zijn apostelen kregen geen extra schoeisel of geld mee voor onderweg en werden gewaarschuwd te zijn gezonden ‘als lammeren onder wolven’. Wel hebben we de naam meegekregen van Wie ons het leven heeft gegeven en in de wereld heeft gezonden: God zelf die ons bestaan met de leven-gevende Geest bijstaat en zegent in het doopsel dat door velen van ons aan het begin van ons leven is ontvangen.

Tijd dus om die leven-gevende Geest weer wat meer ruimte te geven en oog te hebben voor de activiteit van die Geest in onze wereld en parochie. Horen, zien en vertrouwen.

Martin Claes.

Meer nieuws

Diaconaal noveen bisdom ‘s-Hertogenbosch dag 7

‘Dit gaat dieper… dat wat je niet zomaar aan anderen […]

10 nov

Bisdomnieuwsbrief nummer 9, jaargang 10 is verschenen

Op de website van het Bisdom van ‘s-Hertogenbosch is een […]

8 nov

Ambitieuze parochie zoekt ervaren pastoraal werker

Ter versterking van het pastorale team zoekt parochie De Twaalf […]

19 okt

Druk bezochte parochieavond spreekt tot de verbeelding

Wijchen, woensdag 28 september 2022. Ongeveer honderd geïnteresseerden, vanuit de […]

2 okt

Theater ‘Zie de mens’ in het najaar te zien in Wijchen

Graag nodigen wij u van harte uit voor onze nieuwste […]

1 okt

Bisdomnieuwsbrief nummer 7, jaargang 10 is verschenen

Op de website van het Bisdom van ‘s-Hertogenbosch is een […]

9 sep

Het blauwe boekje is er weer!

Deze kreet hebt u misschien al gelezen in de plaatselijke […]

25 jul

Pastorale column | Ontmoetingsdag voor pastoraal werkenden in Heeswijk-Dinther

Na twee coronajaren kan het weer: groepsactiviteiten zoals onlangs op […]

29 mei

Pastorale column | 4 mei – Dodenherdenkingen

Op 4 mei vinden er op vele plaatsen herdenkingsdiensten plaats […]

2 mei

Pastorale column | De kerk is fantastisch

De titel van deze column is ook de titel van […]

5 apr

Vrijwilligerswerk voor Oekraïne

Ondersteuner gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen Wil jij je inzetten voor vluchtelingen […]

5 apr

Bisdomnieuwsbrief nummer 3, jaargang 10 is verschenen

Op de website van het Bisdom van ‘s-Hertogenbosch is een […]

5 apr

Vastenactie 2022

Dit jaar wordt de Vastenactie gehouden voor de inrichting van […]

4 apr

Apostelen 2.0: ‘Zieke, sta op en ga!’

In de Andreasgroep van Apostelen 2.0 wordt deze ochtend het […]

20 mrt

Bisdomnieuwsbrief nummer 2, jaargang 10 is verschenen

Op de website van het Bisdom van ‘s-Hertogenbosch is een […]

7 mrt

Synodaal proces in de R.-K. Kerk

Synodaal proces in de R.-K. Kerk: Parochie De Twaalf Apostelen […]

20 jan

Welkom bij onze Parochie

Welkom bij Parochie De Twaalf Apostelen. Wij zijn een parochie […]

6 jan