Op deze zondag verzamelden we al om 8:30u bij de Paschaliskerk om te beginnen aan een dagje samen als contactraad en kosters voor zover ze zich hadden aangemeld. Omdat de reis ons voert naar Roermond en we op tijd willen zijn voor de plaatselijke viering van 10:00u en we niet willen haasten is dit ook nodig. De weergoden twijfelen nog gezien de regen die soms met een buitje dan weer met druppels valt. Wij niet en de reis verloopt verder voorspoedig. Parkeren in de vooraf uitgezochte garage en te voet daarna naar de O.L.V. Munsterkerk. Bij het navragen of er een toiletgelegenheid beschikbaar is, komt Lara een bekende tegen, de pastoor die zal voorgaan. Deze komt ons enthousiast welkom heten en doet dat later nog eens over in zijn woord van welkom aan het begin en aan het eind van de viering. Hij benadrukt het unieke van de kerk en meent toch wel dat dit de mooiste kerk van Nederland of zelfs ver daarbuiten mag worden genoemd. Omdat we onder bisdom Den Bosch vallen worden we als Brabanders vernoemd. Een van de unieke feiten is dat de oorspronkelijke stichters van de kerk nog op de originele plek liggen: pal voor het altaar op een behoorlijk tableau.
Na een viering uit en met een vieringen- en liederenbundel die opgeluisterd wordt door een organist met een sopraan die beiden erg hun best doen gaan we op weg naar de lunch bij Brasserie Ver’koch. Een plek met historie en smaak zo blijkt uit het heerlijke ‘ontbijt’ dat voor ons de lunch zal zijn. De kwaliteit wordt verraden door de drukte op de vroege morgen en de hoeveelheid personeel die er ingezet wordt.
Na het afsluitend kopje koffie of thee gaan we te voet op weg naar het museum in het Pierre Cuypershuis over de gelijknamige architect. Het is gevestigd in het door hemzelf ontworpen pand bestaand uit een dubbel woonhuis geflankeerd door aan beide zijden een aangebouwde werkplaats. In een deel van het huis woonde de familie Cuypers en het andere deel had in de loop der tijden meerdere bewoners. De werkplaatsen werden bevolkt door de vele ambachtslieden die Pierre Cuypers aan zich bond en werk verschafte. Het museum toont zijn vele ontwerpen en methodieken om bijvoorbeeld beelden te reproduceren. Mede door een puntmachine is men in staat steeds weer een reproductie te maken in bijvoorbeeld hout van een al eerder gecreëerd beeld. Hiervoor bestonden ook toen al bestellijsten met meerdere opties in grootte. Met dergelijke uitvindingen bevestigt Pierre zijn genialiteit en zijn drang om productief te zijn. Hij was namelijk ook een workaholic door zijn werkethos om van half 6 tot half 12 ’s avonds aaneengesloten te werken.
Een kop koffie in een plaatselijke hotellobby was de afsluiting in Roermond. Hierna met zijn allen weer naar de Woezik alwaar we gezamenlijk afsloten met een Chinees-Indische maaltijd. Met een toost op een geslaagde, goed georganiseerde en gezellige dag sloten we de dag af! Een welgemeend bedankt voor Els en Truus is op zijn plaats.
Namens de CR,
Gerard Arts