Op de dinsdag voor Pasen hield het pastoraal team een bezinningsavond over de Goede week. De twintig deelnemers zullen misschien nog altijd niet weten wat er nu precies zo goed is aan die week. Wel kunnen ze vertellen wat er goed is aan het vieren van deze belangrijke dagen en hoe waardevol het is er samen over te spreken.
Het programma van de avond in de gastvrije Emmanuelkerk was gevarieerd met een multimediale presentatie van Ramon Roks. Hij nodigde meteen alle deelnemers uit om op een post-it de verwachtingen voor de avond op te schrijven. Het beloofde een afwisselende avond te worden, die met het klassieke lied voor de Goede week van Willem Barnard en Frits Mehrtens een mooi slotakkoord zou krijgen: ‘Alles wat over ons geschreven is, gaat gij volbrengen deze laatste dagen’.
Pastoraal werker Frits Hendriks gaf een inleiding op de Goede week waarin hij een grotere beweging van het geloof herkende: de eerste naïeve stappen van de enthousiaste beginneling, dan de confrontatie met moeite, lijden en dood. Daar doorheen komen, om dan zelf begeesterd aan de slag te gaan, een voorbeeld volgend, om tenslotte zelf een voorbeeld te zijn.
Vervolgens was er een keuze uit drie workshops, met een inleiding en gesprek. Pastor Yves Mambueni-Makiadi bracht de liturgie van Witte Donderdag ter sprake. Voor velen niet onbekend, maar de liturgie is zo rijk dat zelfs diaken Hennie Witsiers nog nieuwe elementen hoorde. Over de voetwassing bijvoorbeeld, die niet zo heel vaak plaatsvindt, maar een krachtig beeld kan zijn van Jezus’ zelfgave.
Pastoraal werker Lara van der Zee legde de verhalen van Pasen in het Nieuwe en het Oude Testament naast en op elkaar. Jezus vierde immers het joodse Pesach, het feest dat nog elk jaar vertelt van de onderdrukking van Gods volk in Egypte en de bevrijdende uittocht. Een thema dat -zo bleek- in elk levensverhaal in meerdere of mindere mate te herkennen is.
Pastoraal werker Jack Steeghs gaf in een meditatieve sfeer de mogelijkheid aan alle deelnemers om een eigen moment van diep verdriet te koppelen aan de ervaringen van het lijden en sterven van onze Heer op Goede vrijdag. De verhalen die zo loskwamen in een open en veilige sfeer hadden met gemak nog een hele avond op herkenning en instemming kunnen rekenen.
Wat is er goed aan de Goede week? Een bezinningsavond geeft nooit volledige antwoorden, hooguit een aanzet daartoe. Gelukkig heeft het pastoraal team beloofd om met de deelnemers die dat willen in gesprek te blijven om samen de ervaring van de liturgie verder uit te kunnen diepen.
Mogelijk willen nog meer mensen daarbij aansluiten. Wie wil kan eigen ervaringen over de Goede week met het gehele team of met een specifieke pastor delen. Wat is bijgebleven van de verschillende vieringen? Wat trok aan, wat stootte af? Wat nodigt uit tot verder gesprek?