Rooms-Katholiek en Protestant: samen geloven in de kerkdienst

23 oktober 2024 19:00 t/m 23 oktober 2024 21:00
Locatie: Protestantse Kerk Bergharen,

Emeritus-hoogleraar theologie en priester Herwi Rikhof – hij was verscheidene jaren weekendassistent van de voormalige Sint-Annaparochie van Bergharen – schreef met de protestantse hoogleraar Bram van de Beek een uitleg over de geloofsbelijdenis van NiceaConstantinopel (381):  Wij geloven. Rooms-katholiek en protestant: één geloof  (2019).

Hun boek voedt het verlangen om als rooms-katholieken en protestanten in de liturgie samen op te trekken en in de kerkdienst het geloof gezamenlijk te beleven. Dit verlangen vraagt dat we de liturgie en vragen die de Kerk lange tijd verdeeld hielden opnieuw doordenken. Hoe legitiem zijn theologisch gesproken de weerstanden tegen rooms-katholieke liturgische respectievelijk protestantse liturgische gebruiken? In de rooms-katholieke sfeer komt de Bijbelse (Oudtestamentische) liturgische rijkdom tot uiting, meer dan in de protestantse kerkdienst.

Dat maakt over en weer nieuwsgierig: wat is het waar het bij jullie op aankomt en wat is het bij ons? Herwi Rikhof overdenkt het onderwerp in een bijeenkomst in de protestantse kerk in Bergharen op 23 oktober 2024 om 19.30 uur. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de liturgiecommissie van geloofsgemeenschap H. Anna van parochie De Twaalf Apostelen en de kerkenraad van de protestantse gemeente. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.