Openlucht Sint-Jansviering

23 juni 2024 11:00 t/m 23 juni 2024 12:00
Locatie: Oude Toren | Balgoij,

Op 24 juni vieren we in de christelijke traditie het feest van de geboorte van de heilige Johannes de Doper. Johannes de Doper, ook wel bekend als Johannes de Voorganger, was een profeet die de komst van Jezus aankondigde. Omdat hij doopte in de Jordaan, werd hij de patroon van de rivieren en de waterlopen. De kerk van het dorp Balgoij, liggend op een hoge zandrug en ingesloten door de meanderende Maas, kreeg lang geleden daarom niet voor niets Johannes de Doper als patroonheilige en toen er in 1914 een nieuwe kerk werd gebouwd werd dat ook vanzelfsprekend de Johannes de Doperkerk.

Op een unieke plek in Balgoij, bij de Oude Toren, op de plek waar tot 1914 de St.-Janskerk de kern van het toenmalige Balgoij markeerde, wordt nog jaarlijks een openluchtviering gehouden. Het is goed om af en toe terug te keren naar deze mooie plek, waar eeuwenlang mensen zoals wij hebben gewerkt en gebeden, hebben geleefd. Bij de Oude Toren worden heden en verleden bij elkaar gebracht. De Maas heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de kleine dorpsgemeenschap. De loop van de oude Maasarm is nog aanwijsbaar op de verhoging van het voormalige koor bij de Oude Toren.

Elk jaar rondom de geboortedag van Johannes de Doper, dit jaar op zondag 23 juni, ontsteken we bij die oude toren het Sint-Jansvuur en vieren wij de boodschap van de patroonheilige van onze kerk. Zo blijven we in het voetspoor van Johannes de Doper zoeken naar nieuwe wegen om samen kerk te zijn, geloofsgemeenschap te zijn, samen te geloven in het goede en goed te doen voor alle mensen