Featured Image

Pastorale column – Zomerstilte

In de kloosterwereld staan de trappisten bekend als de stille monniken. De benedictijnen, die dezelfde Regel van Benedictus volgen, zoeken God in de liturgie, in het gezamenlijke gebed en de Eucharistieviering. De trappisten zoeken God in de stilte. Tot aan de jaren zestig spraken ze dan ook alleen met elkaar via een eigen gebarentaal en nog altijd zijn het geen praters.

Op het kloosterweekend van onze parochie waren we dit jaar niet bij benedictijnen en ook niet bij trappisten, maar bij norbertijnen te gast. Dat zijn geen monniken, maar kanunniken, koorheren. Zij verblijven niet altijd in hun abdij, maar werken ook buitenshuis. Een vita mixta wordt dat genoemd, een gemengd leven van gebed en activiteit. Toch was het opmerkelijk dat ook prior-administrator Frank van Roermund over de noodzaak van stilte begon. Aan de ene kant heeft hij zijn vele werk als baas van de abdij en als parochiepriester. Aan de andere kant is er het gezamenlijk koorgebed en het verlangen naar eenheid met God. Die twee kanten kunnen soms behoorlijk uit balans zijn; meestal weegt het werk dan het zwaarst. Dan is het moeilijk om die twee bij elkaar te brengen en heeft broeder Frank de stilte hard nodig. Want in die stilte kan het gebeuren dat hij soms even harmonie ervaart. Dat heeft hij dan niet zelf bewerkt, niet zelf bedacht, maar het is hem toegevallen: rust en vrede in het hart.

De volkswijsheid dat het goed is om ergens een nachtje over te slapen leidt ons naar eenzelfde stilte. En het is wetenschappelijk bewezen dat je inderdaad betere beslissingen neemt na een pauze. Daarom is het goed dat we het in de zomer wat rustiger aan doen, ook in de parochie. We staan voor grote uitdagingen en permanente veranderingen en daarmee zijn we dan ook aan de slag, maar we nemen even vakantie in juli en augustus.

Ook spiritueel heeft de Kerk in het jaar zijn stille en drukke periodes. Als pastoraal team proberen we daarop in te spelen, door activiteiten vooral in de sterke tijden van Advent en Vasten aan te bieden. In de tijd door het jaar -waar ook de zomer onder valt- doen we het rustiger aan. Dat is nodig en de traditie van de Kerk geeft ons daarvoor de aanzet. Laten we die aannemen en een rustige zomer tegemoet gaan. En hopelijk ervaren we soms even iets van balans, harmonie en vrede in het hart of vinden we God.

Frits Hendriks

Een bezoek aan een klooster kan ons helpen. De norbertijner Abdij van Berne, Abdijstraat 49 Heeswijk-Dinther, ligt op zo’n 40 kilometer van onze parochie. De abdijwinkel en het proeflokaal zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Of dichterbij in Megen wonen franciscanen en clarissen, bij Grave in Velp sinds kort weer kapucijnen.

Featured Image

Pastoraal werker Jack Steeghs vertrekt

Pastoraal werker Jack Steeghs vertrekt per 1 september 2025 uit onze parochie

Volgens een bekende transitiedeskundige leven wij niet in veranderende tijden maar in een tijdperk van veranderingen. Wij leven in een tijd waarin veel van wat eens vertrouwd was niet langer vanzelf spreekt. Misschien in onze parochie nog het beste merkbaar door de open plekken die geleidelijk aan zijn ontstaan. Plekken waarin parochianen en pastores vaak jarenlang hun taken met liefde vervulden. Het doet pijn als dat wat je hart lang vervulde niet meer kan.
Veranderingen zijn ook merkbaar door de vele gesprekken over toekomst en het daarin meedragen van de onzekerheden die elke betrokkene persoonlijk voelt. Veranderingen gaan tegenwoordig vaak te snel. Het zit in de aard van ons mensen dat we zelden genoeg tijd nemen om met elkaar goed te kunnen bevatten wat er op zeker moment speelt om vervolgens vast te kunnen stellen wat er nodig is om samen verder te gaan… Het is de tijdgeest en de daarmee samenhangende ontwikkelingen waar ook de kerkorganisatie niet van is uitgezonderd, gestalte als ze mag krijgen in onze tijd. Tegelijkertijd leven wij als gelovigen van een doorgaande boodschap met eeuwigheidswaarde die begint vanuit vrede en vertrouwen. Een hele opgave, maar wel een die meer dan de moeite waard is omdat we in de vervulling ervan werken aan onszelf en bemerken dat we er niet alleen voor staan. God heeft mensen nodig en Jezus heeft het aan ons voorgedaan.

Inmiddels hebben we als parochie toekomstbestendige stappen gezet zoals die van onze gezinsbeweging met Apostelen 2.0: na de zomer begint alweer het vijfde seizoen. Het is gewoonweg geweldig om te zien hoe de groepsdynamiek zich binnen 2.0 heeft ontwikkeld en hoe het nieuwe jaarprogramma zich verder verdiept. Maar er zijn ook weerbarstige parochiële vraagstukken waarover verschillend gedacht wordt, waarbij keuzes noodzakelijk zijn. Het is heel gewoon dat er verschillende zienswijzen zijn in bestuur en pastorale team. Zo ben ik vanuit mijn perspectief in gesprek gegaan. Om in samenspraak met collega’s, bestuursleden en bisdom te onderzoeken wat de beste weg is, voor de parochie en voor mijzelf. Wat het parochiedeel betreft zijn we verheugd dat Theo Lamers de rol van waarnemend pastoor op zich heeft genomen. Er komt daadwerkelijk een betere basisstructuur, het is nodig. Wat het persoonlijke deel betreft: Wijchen is niet de enige plek waar mensen nodig zijn. En gezien mijn leeftijd sta ik op een kruispunt, met de keuze om nog een keer een afslag te nemen naar een plek waar net zo sterk verlangd wordt naar een groter pastoraal team. Daarom zie ik het als een mooie kans om per 1 september 2025 te kunnen werken in de parochie Heilige Franciscus Bommelerwaard, daar waar ik woon. Thuiskomen aan het eind van mijn carrière, dat voelt bijzonder goed.

Als ik terugkijk op mijn jaren in Wijchen en in de dorpen waar ik de meeste uren heb mogen delen, dan zie ik zeven mooie jaren waarin ik verder kon groeien in mijn prachtige vak. Bij mij overheerst dankbaarheid. Ik ben bisdom, bestuur, collega’s en zoveel vrijwilligers erkentelijk voor de goede samenwerking. Wat mij betreft is het zeker niet uit het oog, uit het hart maar wel een markering van zeven jaren die binnenkort eindigen.
Afscheid nemen gaat altijd met een lach en een traan. Daar neem ik graag de tijd voor. Voor wie me wil spreken: de laatste drie weken van augustus ruim ik vooral in voor opruimen, gesprekken en huisbezoeken. In de toekomst zal ik meerderen onder u vast nog tegenkomen, al is het maar op bijeenkomsten die vanuit het bisdom worden aangeboden of bij bijzondere gelegenheden. Lieve mensen, blijf in Godsnaam hoopvol. Nogmaals dank en tot ziens!

Jack Steeghs

Reactie namens bestuur en pastorale team: wij danken Jack voor zijn bewezen diensten en wensen hem veel succes. Op een later tijdstip zullen we alle parochianen informeren om dit afscheid persoonlijk kracht bij te kunnen zetten.

Featured Image

Taken pastores

Het pastoraal team is het afgelopen jaar nogal veranderd. In september hebben we afscheid genomen van priester Yves Mambueni Makiadi, eerstaanspreekbare pastor van Heumen, Overasselt, Nederasselt en Balgoij. Per 1 januari 2025 is Hennie Witsiers, eerstaanspreekbare pastor van Batenburg, Niftrik en Emmanuel/Achterlo en drager van veel diaconale initiatieven, met emeritaat gegaan. De bestaande pastores Lara van der Zee, Frits Hendriks en Jack Steeghs hebben hun taken er graag bijgenomen; hopend op de komst van een nieuwe collega. Die is nog niet gekomen. Wel is vicaris-generaal Theo Lamers per 1 juni aangesteld als administrator, maar dat is vooral een taak achter de schermen. Daarom is er bij ons als pastores behoefte gekomen om de taken opnieuw en helderder te verdelen.

Taakgebieden

Om te beginnen zijn de klassieke pastorale taakgebieden duidelijk vastgelegd. Wie vragen heeft over Diaconie, kan bij Jack terecht. Hij weet wat er speelt op dit gebied in onze parochie en verwijst zo nodig door naar anderen. En zo geldt dat ook voor de andere gebieden.

  • Diaconie: Jack
  • Catechese: Lara (inclusief Apostelen 2.0 en de oecumenische samenwerking in o. a. het Blauw Boekje)
  • Liturgie: Frits (inclusief Sacramenten)

Voor algemene zaken en communicatie is Frits het aanspreekpunt. Hij is de teamleider.

  • Algemeen: Frits      (teamleider)

Eerstaanspreekbare pastor

Daarna zijn ook andere taken herschikt, met name de eerstaanspreekbaarheid. Dat heeft wel wat discussie opgeleverd, want zijn we met z’n drieën wel in staat om voor twaalf deelgemeenschappen van onze parochie een pastor aan te stellen? We kunnen die taak niet invullen zoals we dat graag zouden willen, maar we vinden het heel belangrijk dat iedere parochiaan een pastor heeft waar hij of zij kan aankloppen. Daarom houden we eraan vast. Meer dan voorheen zal de eerstaanspreekbare pastor echter niet de vaste voorganger zijn bij zondagsvieringen en uitvaarten. Meer dan voorheen zullen parochianen zelf (of naasten) moeten aangeven dat ze pastorale hulp kunnen gebruiken.

  • Frits: parochiekerk en parochiecentrum
  • Lara: Alverna, Balgoij, Emmanuel/Achterlo (zolang als nodig is), Paschalis/Woezik
  • Jack: Batenburg, Bergharen, Hernen, Heumen, Nederasselt, Niftrik, Overasselt

En door

Met deze taakverdeling hopen we het vele pastorale werk het beste te kunnen aanpakken, maar het is niet zeker of het ons zal gaan lukken. Het is een enorme taak en we zijn met weinig. Al is er uiteraard onze administrator Theo Lamers die ons coacht en helpt bij problemen. Martin Claes blijft als priester beschikbaar voor vieringen, sacramenten en gesprekken. Diaken Hennie Witsiers blijkt altijd bereid om een viering over te nemen. Karina Bremers biedt als coördinator Familiepastoraat veel ondersteuning bij de organisatie van een van de nieuwe bewegingen in onze parochie. Bovendien hopen we nog altijd op een nieuwe collega, waarvoor we opnieuw in gesprek gaan met het bisdom. En we zullen kritischer gaan kijken naar wat we wel en niet meer kunnen doen. Niet omdat we dat willen, maar omdat we wel moeten.

Frits Hendriks, namens het pastoresteam

Featured Image

Theo Lamers administrator

Per 1 juni heeft onze bisschop Gerard de Korte zijn vicaris-generaal Theo Lamers aangesteld tot administrator van onze parochie. Daarmee is hij waarnemend pastoor en volgt hij onze pastoor Martin Claes op als eindverantwoordelijke van bestuur en pastoraat.

Waarom?

Twee jaar geleden was onze pastoor Martin Claes een tijd uit de running. Daarna is hij op een andere manier teruggekomen, waarbij hij als pastoor meer op afstand kwam te staan. Het pastoresteam en het parochiebestuur vergaderden zonder hem, maar hij werd wel geïnformeerd, zodat hij de genomen besluiten kon accorderen. Hierbij heeft hij veel ruimte en vertrouwen gegeven aan de andere leden van het pastoraal team en van het parochiebestuur.  Op zich functioneerde dit, maar toch liep de afstemming tussen bestuur en pastoresteam niet helemaal lekker. Tussentijds is er wat bijgestuurd, maar niet met het gewenste resultaat. Iedereen heeft zijn/haar stinkende best gedaan, maar dit leidde niet tot een voor iedereen werkbare situatie. Daarom is er na intensieve en langdurige gesprekken met het bisdom besloten tot de benoeming van een administrator. Theo Lamers zal zich vooral bezig houden met de communicatie binnen en tussen pastores en bestuursleden. De lopende zaken zullen worden afgehandeld door anderen. Dat kan ook niet anders, want Theo Lamers is naast onze waarnemend pastoor ook vicaris-generaal (de rechterhand van de bisschop), pastoor van Cuijk én administrator van andere parochies. Daarbij komt dat de positie van waarnemend pastoor per definitie tijdelijk is. Als de boel weer loopt naar ieders tevredenheid en er een pastoorskandidaat beschikbaar is, zal de bisschop weer een vaste pastoor benoemen.

Wat betekent dit voor onze pastoor?

Hoewel Martin Claes geen pastoor meer zal zijn vanaf 1 juni, gaat hij ons niet verlaten. Hij zal blijven voorgaan in vieringen en enkele andere pastorale taken op zich nemen; al moet nog in overleg bekeken worden welke precies. Hiernaast blijft hij onderzoek doen aan de Universiteit van Tilburg en geeft hij college aan de pastorale opleidingen van ons bisdom. Niemand hoeft zijn diepgaande preken en zachtaardige verschijning te missen.

En verder?

Ook voor de andere pastores in onze parochie zal er opnieuw naar het takenpakket gekeken gaan worden. Vast staat dat Theo Lamers op een enkele viering na geen pastorale taken zal hebben in onze parochie. En voor het bestuur betekent dit dat ze weer een voorzitter hebben die meevergadert, maar de lopende zaken zoveel mogelijk laat bij de huidige bestuursleden. Toch zal er een en ander verschuiven in taken en invullingen. Uiteraard zullen bestuur en pastores iedereen daarover zo snel en goed mogelijk proberen te informeren.

Frits Hendriks, namens pastoresteam en parochiebestuur

Featured Image

17e Kapellentocht

Dit jaar wordt er wederom een Kapellentocht gehouden en wel op zoals gebruikelijk is op de Tweede Pinksterdag. Dit jaar is dit op maandag 9 juni 2025.

Aan deze Kapellentocht nemen deel de geloofsgemeenschappen van de parochies Heilige Franciscus en Heilige Clara te Druten; parochie Heilige Johannes XXIII te Beuningen en parochie De Twaalf Apostelen te Wijchen. Mensen van andere parochies zijn ook van harte welkom.

De parochies nemen die dag samen deel aan een Eucharistieviering op een van de mooiste plekken in ons dekenaat, namelijk op de Kapelberg te Bergharen. De Eucharistieviering is in de ochtend om 10.00 uur. U kunt ook de kapellen in de geloofsgemeenschappen bezoeken.

Het thema van deze Kapellentocht is: ‘PELGRIMS VAN HOOP’. Onderweg, zijn we dat niet allemaal? In dit heilig jaar heeft Paus Franciscus gekozen voor het thema “Pelgrims van Hoop”. Als pelgrims zijn we onderweg. Natuurlijk tijdens een bedevaart, maar ook in ons dagelijkse leven. Verlangend kijken we uit naar betere tijden: geen oorlog, geen pijn, geen ziekte, geen verdriet.

Maar misschien kunnen we niet alleen hoopvol uitzien naar de toekomst, maar ook onderweg zijn vanuit hoop. Niet alleen het vertrouwen dat het goed komt, maar dat we in het hier en nu al vertrouwen en hoop hebben. Dat vertrouwen en die hoop zijn de basis waar wij door het de wereld en het leven gaan, om honger te stillen, pijn en verdriet te dragen. Zo deed Maria het ook. Door te leven vanuit vertrouwen en hoop, wist zij voor ons het leven draaglijker te maken.

Laten we op deze jaarlijkse Kapellentocht naar onze hemelse Moeder, Maria, kijken en misschien iets van haar “hoop” mee terug te nemen naar huis. Op een later tijdstip worden nog nadere mededelingen gedaan. Noteer deze datum In uw agenda en wees welkom bij deze Kapellentocht.

Organisatie van de jaarlijkse Kapellentocht.

Featured Image

Pastorale column – Vasten

Een grote fan van vasten kun je mij niet noemen. Daarvoor vind ik het te pijnlijk. Een dagje mijn leven veranderen kan ik nog wel, een week wellicht, een paar weken misschien, maar de hele veertigdagentijd? Dat is toch te veel van het goede? Het lukt me gewoonweg nooit en dat vind ik frustrerend. Enkele inzichten hebben me in mijn leven iets meer smaak voor vasten gebracht.

Vasten is een liefdesdaad. Je vast om jouw relatie met God te verstevigen. Het is dus geen gepest, geen moeilijk doen om het moeilijk doen, maar het heeft een prettig doel: de liefde. Vaak levert het je meer tijd op of spaart het geld uit, waarmee je je medemens kunt helpen. Het is daarom ook een daad van naastenliefde. Daarbij is het ook nog vaak gezond voor je zelf, dus zou je het zelfs een daad van eigenliefde kunnen noemen. Goed om te weten dat als het vasten niet goed voor je is en je gezondheid in gevaar brengt, je op de verkeerde weg zit. Christelijk vasten is geen kadaverdiscipline. Nee, het is een daad van liefde.

Vasten is de mogelijkheid om te experimenteren. Dat je het niet allemaal volhoudt wat je zelf bedacht had voor de vastentijd is helemaal geen probleem. Het zijn niet jouw ideeën die leidend moeten zijn, maar die van God. En sommige dingen zijn rijp, daar ben je klaar voor en anderen zijn (nog) niet voor jou bedoeld. Je hebt veertig dagen de tijd om te oefenen op een nieuwe levensstijl, om nieuwe dingen uit te proberen. Als je terugvalt in oud gedrag, dan heb je genoeg tijd om het nog eens te proberen, of op een net iets andere manier. De vastentijd is een vrijplaats.

De veertigdagentijd is bij uitstek de tijd om je relatie met God te versterken en te oefenen met een levensstijl die meer op Jezus Christus gelijkt. In principe is echter elke dag geschikt om je leven te verbeteren. Toch is zo’n vaste periode fijn, want het is goed te weten dat je niet alleen bezig bent en dat er ook een tijdslimiet aanzit. Je hoeft niet eindeloos in je eentje te ploeteren. Mocht je er toch nog mee zitten dat iets je niet lukt, denk er dan eens over om met een pastor te spreken. Misschien kan een biecht of een ander gesprek je helpen om Gods liefde weer ten volle te ervaren.

Laten we het maar weer eens proberen.

priester Frits Hendriks

Contact

Parochiecentrum
Oosterweg 4
6602 HD Wijchen
Telefoon: (024) 6412627
Email: info@detwaalfapostelen.nl

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00-12.00 uur.

Buiten de openingstijden is er alléén in dringende gevallen een pastor bereikbaar via alarmnummer (06) 13 93 43 68.

U kunt ook het contactformulier gebruiken.

Bankgegevens
Algemeen (o.a. Gebedsintenties):
NL70RABO0135464048

Kerkbalans:
NL65RABO0135463459

Kerkhofzaken:
NL66RABO0111670020